Esteu aquí

El pressupost municipal, de 51,4 milions d’euros, mantindrà el nivell d’inversions i serveis el proper any

31/12/2019 - Ajuntament

L’Ajuntament de Sant Joan Despí seguirà apostant el 2020 per mantenir el nivell de qualitat dels serveis i equipaments de la ciutat, a més dels programes d’atenció a les persones i la promoció de l’habitatge públic gràcies al pressupost municipal aprovat en sessió plenària dijous 19 de desembre. El pressupost de 2020, que ascendeix a 51,4 milions d’euros, es va aprovar amb els vots favorables de PSC i Sant Joan Despí En Comú, mentre que ERC, Ciutadans, Podemos i Junts per SJD van votar en contra.

El pressupost consolidat per 2020 ascendeix a 51.418.052 euros (descomptant transferències internes), dels quals 43.319.944 euros corresponen al pressupost ordinari; 5.279.000 euros a inversions, mentre que l’empresa municipal ADSA, que està desenvolupant un ambiciós pla d’habitatge protegit, destinarà 4.330.359 euros al desenvolupament de polítiques d’habitatge i aparcament. L’àrea de gestió a la qual es destinaran més recursos, 20 milions d’euros, serà la d’espai públic, equipaments i serveis, mentre que l'àrea de Serveis a les Persones arriba als 18,1 milions d’euros i l’àmbit econòmic, als 10,5 milions d’euros. Respecte al 2019, el pressupost de 2020 puja un 11%.

L’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, ha explicat en sessió plenària que “l’objectiu és continuar treballant per fer front a les necessitats de la nostra ciutat i mantenir el nivell de qualitat dels equipaments i serveis que es presten a la ciutadania en tots els àmbits, esportiu, educatiu, cultural, social, de l’espai públic, etc. A més, continuarem desenvolupant polítiques que, tot i que no es pertoquen, són molt importants, com ara l’accés a un habitatge públic a un preu assequible”.

Inversions més destacades
Entre les inversions més destacades es troba la rehabilitació de les dependències de Promoció Econòmica, que s’adaptaran a les necessitats actuals; la renovació d’aparells i la creació d’una nova sala d’entrenament funcional al poliesportiu Francesc Calvet; la construcció d’un carril bici al carrer Creu d’en Muntaner; la millora dels parcs públics de la Fontsanta, Torreblanca i Marta Mata (nou parc que ha guanyat la ciutat en el sector de les Begudes);  la millora del pont de la B23-Camí del Mig; la creació de nous horts urbans a l’exterior de Centre Cívic Les Planes, així com diverses millores en equipaments culturals (centres cívics de les Planes i Sant Pancraç, auditori i biblioteca Miquel Martí i Pol).

El Pla Municipal d’Habitatge continua avançant
El 2020 serà també un any clau en l’avenç del Pla Municipal d’Habitatge. L’empresa municipal ADSA, encarregada de la promoció de l’habitatge públic i l’aparcament, augmenta el pressupost respecte l’any 2019 en un 26,47%, tot passant dels 3,4 als 4,3 milions d’euros. En 2020 està previst que s’iniciï una nova promoció de 65 pisos de lloguer protegits al carrer Torreblanca i es lliuraran els pisos públics, també de lloguer, que s’estan construint a l’avinguda de la Generalitat. A més d’aquestes dues promocions impulsades per ADSA, l’any que també està previst que s’iniciïn i continuïn les obres d’altres 5 promocions amb habitatge protegit.

Un pressupost que millora la cohesió social, l’educació i les polítiques socials
Els comptes municipals també continuaran apostant pel manteniment i l’impuls de programes adreçats a mantenir i millorar la qualitat de vida de la ciutadania així com la dinamització del teixit econòmic de la ciutat. 

Programes i serveis més destacats per departaments:

Cultura: a més de les renovacions d'equipaments, es potenciaran les activitats de l'Escola Municipal d'Art i la programació teatral i de concerts de qualitat, es fomentaran els grups i artistes locals i s'apostarà per la consolidació de la Fira Modernista.

Promoció Econòmica i Ocupació: s’implementarà la Q de Qualitat al polígon industrial Fontsanta; s’impulsarà la Xarxa d’Emprenedoria de Sant Joan Despí; es crearà el servei de Coach ocupacional i es faran noves contractacions a través de plans d’ocupació, ampliant la contractació a un any en el màxim de plans possibles.

Via Pública: l’espai públic de Sant Joan Despí és un dels seus valors més preuats i durant 2020 es continuarà millorant amb la incorporació de més il·luminació LED en l’enllumenat públic, més eficient i sostenible; la reparació de voreres; nous jocs d’estimulació per a la gent gran als parcs; la remodelació d’espais comunitaris, o la plantació de més arbres. 

Medi Ambient: l'any 2020 serà un abans i un després en les polítiques de gestió mediambiental amb el desenvolupament del programa Plàstic Zero, els plans de Mitigació i Adaptació al Canvi Climàtic així com zones de baixes emissions. També es fomentarà el benestar animal i els productes de quilòmetre zero.

Ciutat Feminista i LGTBI: s’ampliaran els serveis d’atenció a les dones i al col·lectiu LGTBI. En l’àmbit de la dona es redefinirà un nou centre integral de recursos per a les dones i es treballarà, encara més, contra les agressions sexuals i masclistes incorporant els punts liles. En l’àmbit de les persones LGTBI, s’augmentaran els tallers sobre la diversitat afectiva, sexual i de gènere i es crearà un Consell LGTBI.

Polítiques Socials: en aquest àmbit, a més de seguir treballant per la inclusió social i la lluita contra la pobresa i l’exclusió, s’incrementaran les partides destinades a la promoció de l’autonomia i l’atenció a la dependència. El 2020 es posarà en marxa el projecte ‘Puja i baixa’, per ajudar les persones grans amb dependència i mobilitat reduïda sense ascensor, o la iniciativa ‘Vincles’, contra l’aïllament o la soledat no desitjada.

Educació, Infància i Família: com a Ciutat Educadora, Sant Joan Despí seguirà apostant i consolidant programes que garanteixin la igualtat d’oportunitats i l’educació inclusiva donant continuïtat a projectes com l’Acompanyament a l’escolaritat o Sant Joan Despí, ciutat plurilingüe, que fomenta l’aprenentatge de l’anglès. A més s’apostarà per la consolidació d’òrgans com el Consell d’Adolescents i d’iniciatives que impliquin, encara més, la comunitat educativa i la ciutat com la Setmana de la Ciència o la Mostra de Lectures en veu alta.

Esports: a més de les inversions en les instal·lacions esportives, es potenciarà la pràctica esportiva a l’aire lliure als parcs i la zona de la ribera del riu així com la creació d’una Oficina d’Atenció a les Entitats Esportives.

E-administració: s’incrementaran els tràmits on line i l’assessorament a les entitats en l’ús dels mitjans electrònics.

Cooperació: a més de continuar desenvolupant programes i serveis com 'Sant Joan Despí amb els Drets Humans' i el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament es farà un Pla d’Acció per al Interculturalitat i la Inclusió de les Persones Migrants i Refugiades, entre altres.

Comerç, consum i mercats: accions per a dinamitzar i consolidar el comerç local i la ciutat com àrea de consum; s’incorporaran més criteris de sostenibilitat; es millorarà el format de Firadespí, així com la consolidació dels eixos comercials.

Promoció Associativa: a més de donar suport a les entitats a través de la signatura de convenis es farà formació específica  a través de tallers monogràfics.

Sanitat: es continuarà implementant el Pla de Salut Municipal; el foment d’hàbits saludables així com tallers de prevenció als instituts sobre malalties de transmissió sexual, sexualitat i afectivitat.