Esteu aquí

Can Negre inaugura una exposició sobre el passat medieval de la ciutat

Algunes de les peces que es podem contemplar a l'exposició

05/10/2017 - Cultura

El Centre Jujol-Can Negre inaugura demà divendres 6 d'octubre a les 19.30 h, l'exposició Sant Joan Despí medieval que mostra com era la nostra població entre els segles X i XV. La mostra, que hi romandrà a Can Negre fins al 7 de gener, ens apropa a aquesta època a través de peces i documents que ens endinsarà en la cultura i els costums del Sant Joan Despí medieval.

Si fa tres anys el Centre Jujol-Can Negre acollia una mostra sobre el passat romà de Sant Joan Despí, ara és el moment de mostrar com érem a l’època medieval. L’exposició mostra com era la nostra població entre els segles X i XV, des de la fundació de la parròquia de Sant Joan Baptista sobre una antiga vil·la romana fins a la crisi del sistema feudal.

Per ficar-nos en aquesta època, les dues sales del centre recrearan dos espais molt identificatius d'aquest període històric: un claustre romànic i una masia. Ja en plena època medieval recorrerem aquests espais que, a través de plafons i peces cedides per diferents museus i entitats (l’església de Sant Joan Baptista, el Museu Nacional d’Art de Catalunya –MNAC– o el de Sant Boi) ens endinsaran en el Sant Joan Despí medieval. Només entrar a la mostra dos trobadors, en Bufanalla i la Dolça, ens convidaran a descobrir la mostra, organitzada per l’Ajuntament, amb la col·laboració dels dibuxants Elena Ramos i Josep Lausín.

‘Sancti Iohanis ipso Pinus’
Les peces recopilades, amb el suport de plafons explicatius, situaran Sant Joan Despí en el context històric, social, religiós i cultural de l’Edat Mitjana. És en aquesta època, a principis del segle XI, quan es troba el primer document que recull la transformació cap al nom actual de la ciutat que té el seu origen en la construcció de l’església de Sant Joan. No serà, però, fins al 1060 quan apareix per primera vegada el terme “pi” associat a Sant Joan en un document que parla de “la parròquia de Sancti Iohanis ipso Pinus”.

Entre les troballes arqueològiques que ens ajudaran a situar-nos sobre com vivíem es troben restes de capitells i claus de volta cedides per l’església de Sant Joan Baptista; monedes del comtat de Barcelona del MNAC; eines del camp prestades per un veí de Sant Joan Despí, Joan Bonich; terrisses que pertanyen al Museu de Sant Boi i, fins i tot, un mapa i cartes de l’Arxiu Catedralici.

Fira medieval, al novembre
Per complementar la mostra i fer més entenedor el marc històric es farà una caminada per les masies (5 de novembre); les conferències La moneda de Sant Joan Despí dels segles X al XV (15 de novembre) i El riu Llobregat en època medieval (13 de desembre) o una fira medieval (3, 4 i 5 de novembre).

Horaris de l'exposició:
De dilluns a divendres de 10 a 13 hores
de dilluns a dijous de 17.30 a 20 hores
Diumenges de 12 a 14 hores

Inauguració, 6 d'octubre a les 19.30 h