Esteu aquí

Sant Joan Despí se suma a l'Apagada pel Clima tancant els llums de l'Ajuntament i de Can Negre

05/12/2019 - Medi Ambient

L'Ajuntament de Sant Joan Despí se sumarà el proper dissabte 7 de desembre a l'Apagada pel Clima tancant la il·luminació de l'Ajuntament i de Can Negre. L'Apagada pel Clima és una iniciativa que vol posar de manifest el compromís del món local en la lluita contra el canvi climàtic amb motiu de la celebració de la Cimera del Clima COP25 a Madrid.

El dissabte 7 de desembre, de les 20 a les 20.30 hores, els llums de la façana dels edificis de l'Ajuntament i de Can Negre quedaran apagats. Amb aquesta mesura simbòlica, l'Ajuntament de Sant Joan Despí vol reivindicar la necessitat d'un compromís per fer front al canvi climàtic i reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle.

L'Apagada pel Clima és una iniciativa de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima per tal d'implicar els governs locals en accions conjuntes per sensibilitzar sobre el canvi climàtic i sobre la importància del desenvolupament sostenible, tot coincidint amb la Cimera del Clima.

Compromís municipal contra el canvi climàtic

L'Ajuntament de Sant Joan Despí està fermament compromès en la lluita contra el canvi climàtic i està adherit al Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses per l'Energia i el Clima, una iniciativa que estableix un compromís per l'eficiència energètica, la reducció de les emissions de CO2, la mitigació del canvi climàtic i l'adaptació als seus efectes.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Sant Joan Despí està ultimant l’elaboració del Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic (PLACC), un document realitzat amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que, partint de l’anàlisi de la ciutat, de la projecció climàtica futura així com dels riscos potencials que poden comportar-se'n, proposa una trentena de mesures que ajudaran la ciutat a adaptar-se als efectes del canvi climàtic. L’objectiu és que aquest pla, amb l’horitzó posat al 2030, sigui una eina que permeti integrar i cooordinar les polítiques i plans locals sectorials per fer front als riscos que s’han identificat relacionats amb el canvi climàtic.

Segon les dades que recull el PLACC, les projeccions climàtiques a Sant Joan Despí indiquen que la temperatura mitjana anual s’incrementarà entre 1,2 i 3,08ºC fins a finals del segle XXI i es donaran amb més freqüència temperatures màximes extremes (es calcula que hi haurà 84 dies amb temperatures superiors als 30ºC). El pla assenyala que els recursos hídrics disminuiran i s’incrementaran els fenòmens meteorològics extrems i, tot i que aquesta tendència no és clara, no es descarten episodis de pluges torrencials.

Prenent com a punt de partida les dades recollides, el pla preveu augmentar la nostra capacitat adaptativa tot disminuint l’exposició a riscos i promovent un desenvolupament marcat per la sostenibilitat social i ambiental. De fet, una bona part de les 31 mesures que recull el PLACC ja es realitzen però és a partir d’aquest document que comptem amb una eina que identifica més clarament les prioritats i com reforçar les actuacions. Està previst que el PLACC s’aprovi properament en el Ple municipal.

Paral·lelament, l’Ajuntament de Sant Joan Despí, amb el suport de la Diputació de Barcelona, treballa en un Pla de Mitigació del Canvi Climàtic que preveu accions en els àmbits de l’energia, la mobilitat i els residus per reduir les emissions de CO2 en un 40% el 2030.