Esteu aquí

Sant Joan Despí sumarà 600 nous arbres en els propers mesos

05/11/2018 - Medi Ambient

Sant Joan Despí compta amb al voltant de 9.000 arbres repartits en parcs, places i carrers, a més de la ribera del riu Llobregat, a l'espai conegut com el Bosc dels Infants. En els propers mesos, aquesta xifra augmentarà gràcies a la plantació de més de 600 nous arbres que ja ha començat.

Una de les zones que acollirà major nombre d'exemplars serà la de les Begudes, a l'entorn de la Ciutat Esportiva del FC Barcelona, ​​ara en plena transformació urbanística amb l'obertura de vials i la construcció de nous habitatges. Aquí es plantaran uns 250 arbres distribuïts en les quatre zones verdes previstes així com en l'espai públic. A més, les obres d'ampliació de la vorera del carrer Major des del barri Centre fins a les Begudes (iniciades recentment) també preveu la plantació de 41 arbres.

Una bona part dels nous exemplars, 120 en total, els guanyarà el Bosc dels Infants, al costat de la ribera del riu Llobregat, que any rere any ha anat creixent gràcies a la implicació de la ciutadania en aquest projecte que va néixer a proposta del Consell dels Infants. A més, la nova zona verda que es crearà entre el carrer de Francesc Macià i el passeig del Canal, al costat de l'avinguda de Barcelona, ​​disposarà d'una cinquantena d'arbres, mentre que els carrers Indústria, Rius i Taulet, John F. Kennedy, la nova plaça de l'equipament de la gent gran que s'està construint al barri de les Planes, o el passatge Maluquer sumaran 70 exemplars més. També s'ha previst reposar gairebé un centenar de nous exemplars a l'avinguda de l'Onze de Setembre, al parc del Mil·lenari i a la pantalla vegetal situada al carrer Maria Tarrida.

Més arbres, més salut

Les zones verdes no només contribueixen al benestar físic i emocional, sinó que també milloren la qualitat de l'aire, regulen la temperatura, aporten ombra i proporcionen tranquil·litat, a més de ser un espai de trobada per als ciutadans i ciutadanes. A més, la flora urbana actua com a filtre davant els contaminants i les partícules fines tot absorbint el diòxid de carboni i alliberant oxigen.

Ampliar la biodiversitat

A més de la plantació de nous arbres i la creació de zones verdes, un altre dels objectius que persegueixen les polítiques mediambientals municipals és l'increment de la biodiversitat de la flora i de la fauna a través d'altres iniciatives com el jardí de papallones i l'hotel d'insectes al parc de la Fontsanta o la col·locació de caixes niu per a ocells i ratpenats, iniciatives que compten amb la implicació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i del Centre Mediambiental l'Arrel. A més, la majoria de centres educatius de Sant Joan Despí compten amb hotels d'insectes, caixes niu i fins i tot horts urbans, una mostra de la implicació i el treball que també es desenvolupa des dels centres educatius.

Una de les iniciatives més novedoses per augmentar la biodiversitat serà la sembra de plantes en escocells (s'ha previst realitzar una prova pilot al carrer Maria Tarrida), un projecte que persegueix dos objectius: d'una banda, atreure insectes que puguin ajudar a controlar les plagues i, de l'altra, regular el creixement de males herbes. Des de fa uns anys en el manteniment de la jardineria pública s'han deixat d'utilitzar herbicides amb glifosat, una substància classificada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com a cancerígena per als éssers humans. Això fa que els brots d'herba, en escocells o al paviment, siguin més habituals ara.

La disminució de l'ús d'insecticides de manera preventiva; el control biològic de les plagues, amb la utilització de trampes de feromones per tractar la processionària del pi, o la priorització d'espècies vegetals autòctones adaptades a la ciutat són també exemples d'una gestió ecològica de la jardineria per aconseguir que Sant Joan Despí sigui una ciutat cada vegada més natural.